8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39.
Digitális önrendelkezési nyilvántartásról tájékoztatás – Várpalota város hivatalos oldala
2954
post-template-default,single,single-post,postid-2954,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Digitális önrendelkezési nyilvántartásról tájékoztatás

Digitális önrendelkezési nyilvántartásról tájékoztatás

Digitális önrendelkezési nyilvántartás

Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos digitális önrendelkezés az állampolgároknak joga és felelőssége. A személyes adatok védelme érdekében a rendszer lehetőséget biztosít minden állampolgárnak, hogy a jövőben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) bekerülő adatainak hozzáférését szabályozza.

 

Az ellátásunkat végző orvosok számára megjelenített adataink függnek az önrendelkezésünk során tett beállításainktól, engedélyeinktől, illetve korlátozásainktól. Az önrendelkezés során tehát járjunk el körültekintően és felelősen.

 

A digitális önrendelkezési rendszer alapvető feladata, hogy felületet biztosítson az EESZT-ben kezelt adataikra vonatkozó önrendelkezési szabályok beállítására.

 

Hogyan önrendelkezhet?

 

Ügyfélkapus ügyintézés

A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján tehető meg: www.eeszt.gov.hu

A belépésre ügyfélkapu azonosítás és érvényes TAJ szám megadását követően nyílik lehetőség.

Személyes ügyintézés

Az önrendelkezésre a Kormányablakoknál személyes ügyintézés keretei között is lehetőség nyílik. Ehhez szüksége lesz a TAJ kártyájára, valamint egy személyazonosságát igazoló okmányra (személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél).

Az alábbi ügyeket intézheti:

 • saját adataihoz való hozzáférésre vonatkozóan tehet rendelkezést (nyilatkozhat);
 • értesítési beállítások megtételét vagy módosítását kérheti;
 • az adatkezelési műveletekről kérhet tájékoztatás az adatkezelési naplóból.

A kormányablakok elérhetőségéről a következő oldalon tájékozódhat: www.kormanyablak.hu

 

Milyen ügyeket intézhet a digitális önrendelkezés keretében?

 

 • Értesítési beállítások megadása, illetve módosítása
  • Itt megadhatja azt az e-mail címet, amin írásos értesítéseket fogad a rendszertől és kérheti, hogy Önnel kapcsolatos adat vagy dokumentum EESZT-be kerüléséről, vagy azokhoz kért hozzáférésekről értesítést kapjon a megadott elérhetőségre.
 • Értesítési beállítások lekérdezése
 • Önrendelkezési állapotok beállítása
 • Naplóadatok lekérdezése
 • Itt megtekintheti az Önnel kapcsolatos EESZT műveletek (lekérdezések, adatok és dokumentumok bekerülése) idősoros listáját. A listát időtartam megjelölésével szűrheti. A naplóban láthatja:
  • művelet időpontját; műveletet végző orvos nevét; művelet egyedi azonosítóját
  • műveletet végző intézmény és szervezeti egység nevét
  • művelet jellegét; művelet DÖR érintettségét (pl. a hozzáférés engedélyezésre került-e vagy sem)
  • mely dokumentumokra vonatkozott a művelet; műveletazonosító kódot
 • Korlátozásról való tájékoztatás beállítása
  • Eldöntheti, hogy kezelőorvosa kapjon-e információt arról, hogy érvényben vannak olyan rendelkezései, amelyek korlátozzák számára az Ön egyes adataihoz való hozzáférését.

 

 

 

Rendelkezési állapotok

 

Alapállapot

 

Az Ön egészségügyi adataihoz eleve korlátozott a hozzáférés, alapállapotban csak a kezelőorvosa vagy a kezelésében résztvevő orvos férhet hozzá a kezelés ideje alatt.

A legérzékenyebb egészségügyi adatait pedig kizárólag az adott szakterület orvosai láthatják: pszichiátriai, addiktológiai, szexuális úton terjedő és HIV/AIDS betegség dokumentumai.

Ezt módosíthatja tiltás vagy engedélyezés irányába is.

Fontos! – egyedi szabályokkal bármikor felülírhatja az alapállapotot, de ide visszatérve, vissza is állíthatja, így érvényteleníti a máshol beállított szabályokat.

 

Szabályozott állapot

 

Egyszerűsített rendelkezések: Adott kategóriák dokumentumait:

 • korlátozza = egyetlen lekérdező sem férhet hozzá;
 • engedélyezi = minden lekérdező számára elérhetővé teszi;
 • tiltja, de szakmai egyezés esetén engedélyezi = csak az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartozó orvosok láthatják.

Ha korábban az alapállapot volt érvényben, és itt rendelkezéseket tett, akkor átlép a szabályozott állapotba.

Fontos! – az EESZT által használt kategóriák nem fedik le az ellátó hálózatban keletkezett összes betegséget és az összes dokumentumot. Kategórián kívül eső adatokról a részletes rendelkezések között a dokumentum forrása szerint rendelkezhet.

Részletes rendelkezések: összetett rendelkezéseket adhat meg lekérdezőkre, dokumentumtípusokra, betegségkategóriák adataira és objektum forrására

 • korlátozhat = tiltást meghatározó szabályokat fogalmazhat meg;
 • engedélyezhet = kivételeket határozhat meg – az itt megfogalmazott szabályok alapján már meglévő, vagy későbbi tiltás esetén is hozzáférést biztosíthat egyes orvosoknak.

Fontos! – az itt meghatározott rendelkezések között ÉS kapcsolattal összetett szabályrendszerek is meghatározhatóak.

 

Tiltó állapot

 

Minden ellátó oldali felhasználó számára megtiltja, hogy az EESZT-be került adataihoz hozzáférjenek.

Fontos! – a felsorolt 3-féle állapot szabadon átjárható, korlátlan számban és irányban.

KIVÉTELEK!

 • Nem hozhat rendelkezést a még kiváltható e-Recept és a még érvényesíthető e-Beutaló dokumentumaira.
 • Sürgősségi ellátás esetén: jogszabályban meghatározott sürgős szükség által indokolt esetben az ellátó orvos bármilyen rögzített szabály ellenére hozzáférhet az Ön adataihoz, amit a rendszer minden esetben naplóz, így utólag ennek indokoltsága ellenőrizhető.

 

24 órás engedély a kezelőorvosnak

Amennyiben a digitális önrendelkezés keretében beállított korlátozások ellenére kezelőorvosának adott vizsgálat, vagy kezelés miatt szeretne engedélyt adni, hogy megtekinthesse az Ön betegadatait és dokumentumait, akkor számára adhat adott naptári napra szóló 24 órás engedélyt. Ezt megteheti a digitális önrendelkezés felületén, a Lakossági portálon (eeszt.gov.hu), vagy helyben, az orvosnál írásban is megadhatja az engedélyt. (nyilatkozat és jegyzőkönyv minta: https://e-egeszsegugy.gov.hu/digitalis-onrendelkezes)