Lakossági tájékoztató a településen található forrásvizekkel kapcsolatban – Várpalota város hivatalos oldala
2915
post-template-default,single,single-post,postid-2915,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Lakossági tájékoztató a településen található forrásvizekkel kapcsolatban

Lakossági tájékoztató a településen található forrásvizekkel kapcsolatban

Tisztelt Várpalotai Lakosok!

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Népegészségügyi Főosztályának felhívása alapján az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot.

Általános tapasztalat, hogy a lakosság körében a forrásvizek kizárólagos ivóvízként történő fogyasztása napjainkban egyre népszerűbb a vezetékes ivóvízhez képest. Veszprém megye területén több olyan forrás található, melynek vizét a lakosság nagyszámban, helyben, illetve kannákban szállítva otthonukban rendszeresen fogyasztja. A források a felszíni szennyeződésekre igen érzékenyek, minőségük elsősorban bakteriológiai szempontból rövid időn belül is – pl. heves esőzések, csapadékos időszak, hóolvadás – lényegesen változhat.

Vízminőségüket az időjárási körülményeken túl az emberi tevékenységből származó szennyezések is jelentősen megváltoztathatják. Ezen szennyezések közül legáltalánosabb a nitrát, amely a szennyvízszikkasztásból, mezőgazdasági tevékenységből és számos más helyről is származhat. Az ipari és mezőgazdasági művelés alatt álló területeken a vizekben – részben a szennyező források közelében – megjelenhetnek egyéb szennyező anyagok – olaj, nehézfém, klórozott szénhidrogén, növényvédőszerek, stb. – melyek a szervezetbe jutva megbetegedésekhez vezethetnek.

A források természetes minőségét még az a kőzet is befolyásolja, amelyben a víz elhelyezkedik, mozog, de hatással van rá a felszín alatti áramlás, tartózkodási idő, és hőmérséklet is.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 23. §-a rendelkezik csak a forrásokról, mely törvény valamennyi forrást védelem alá helyez. Ez a védelem viszont nem terjed ki a „fogyasztott víz minőségére”. A források vízminősége így a fogyasztók vizuális megítélésén – „szemmel láthatóan” tisztának tűnik – hagyományos fogyasztásán – „régóta iszom és nincs semmi bajom” – alapul. Közegészségügyi szempontból ez az értékítélet viszont kockázatos lehet, hiszen a tényleges minőségéről nem áll rendelkezésre folyamatos laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztott információ. Az időközi laboratóriumi vizsgálatok is csak a pillanatnyi, a mintavétel időpontjában fennálló minőséget tükrözik.

A nem folyamatosan ellenőrzött vizek fogyasztására különösen érzékenyek lehetnek a terhes nők, gyermekek, csecsemők, idős és betegségből lábadozó emberek.

Fentiekre tekintettel a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztálya felszólította Várpalota Város Önkormányzatát, hogy az illetékességi területén lévő források kifolyóinál a „nem ivóvíz” tájékoztató táblát helyezze ki!


Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.

Várpalota Város Önkormányzata