Települési Értéktár Bizottság – Várpalota város hivatalos oldala
2006
post-template-default,single,single-post,postid-2006,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Települési Értéktár Bizottság

Tisztelt Várpalotaiak!

Jó helyen jár, ha szereti ezt a várost és fontosnak tartja, hogy az egykori és a mai Várpalota szellemi, anyagi, természeti és közösségi értékeit a következő generációknak is megőrizzük. Ebben az Ön segítségére is számítunk!

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, valamint a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet alapján helyi, megyei és országos szinten is elkezdődött a magyar értékek összegyűjtését és megőrzését szolgáló feltáró munka. Az értéktárak létrehozása azt a célt szolgálja, hogy nemzeti értékeinkről országos adatbázis készüljön, a gyűjteményben szereplő értékek közkinccsé, itthon és külföldön is ismertté váljanak, és maradjanak fenn, erősítve a nemzeti tudatot és a hazai gazdaságot.

A képviselő-testület döntése alapján, 2013. októberében, Várpalotán is megalakult a Települési Értéktár Bizottság, amelynek feladata, hogy összegyűjtse a városban fellelhető vagy itt létrehozott nemzeti értékeket. Az Értéktárba kerülésre méltó, egyedi és megőrzendő értékekre az Ön (és a civil szervezetek) javaslatait is várjuk az alábbi kategóriákban:

  • agrár- és élelmiszergazdaság
  • egészség és életmód
  • épített környezet
  • ipari és műszaki megoldások
  • kulturális örökség
  • sport
  • természeti környezet
  • turizmus és vendéglátás

Javaslatot a Letöltések menüpontban található Javaslattételi lapon tehet. A kitöltött és megfelelő mellékletekkel ellátott dokumentumot juttassa el az alábbi elérhetőségek egyikére:

  • elektronikusan – a pinter.aniko(kukac)varpalota.hu vagy
  • postai úton (elektronikus adathordozón mellékelve) –

Várpalotai Polgármesteri Hivatal
Települési Értéktár Bizottság

8100, Várpalota Gárdonyi Géza u. 39.

A javaslatokban megjelölt értékeknek a Települési Értéktárba történő felvételéről a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság a benyújtást követő ülésén dönt. Az értéktárba felvételre került értékek leírással és fotóval együtt felkerülnek a városi honlapjára, és a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság Facebook oldalára (karbantartás alatt) így mindenki megismerheti őket. Ha a javaslat helyi jelentőséget meghaladó értéket tartalmaz, a bizottság továbbítja a Veszprém Megyei Értéktárba, ahonnan az a Magyar Értéktárba vagy – amennyiben egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli – akár a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerülhet.

Örömmel várunk minden várpalotai ötletet, javaslatot. Írja meg nekünk, mit tart olyan védendő és megőrzendő értéknek, ami nélkül ez a város nem lenne ugyanaz!

Várpalota, 2020.

Csővári Zsófia Réka

a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság elnöke