„Tisztítsuk meg az Országot!” – Várpalota város hivatalos oldala
7745
post-template-default,single,single-post,postid-7745,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

„Tisztítsuk meg az Országot!”

„Tisztítsuk meg az Országot!”

Befejeződött az illegális hulladéklerakók felszámolása

/2021-02-25/

Várpalota Város Önkormányzata a Belügyminisztérium – “Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű pályázat keretéből – Várpalota Város Önkormányzata számára megítélt, 6.906.641.-Ft vissza nem térítendő támogatásából felszámolta a 0338/42 hrsz.-ú, Várpalota külterületén található, Cseri parkerdő, valamint az Inota-Várpalota közötti, 0126/4 hrsz.-ú saját tulajdonú csapadékvíz árok (vízmosás) területén évek óta halmozódó illegális hulladéklerakóit.

Az 506982 azonosítószámú projektből – a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. bevonásával – két, hulladékkal rendkívül szennyezett területen, ezen belül pedig több, mint tíz helyszínen végeztük el az illegálisan elhelyezett hulladék összegyűjtését.

A 429 808 m2 területen, több, mint 125 m3, jellemzően lakossági, vegyes hulladék összegyűjtését – tekintettel a gazdag élővilágra is – első sorban kézi erővel végeztük. Önkormányzatunk a terület megközelítését szolgáló útterületre sorompókat helyeztünk el. Az illegális hulladéklerakók felszámolását követően Önkormányzatunk vadkamerák segítségével biztosítja a rendezett, hulladékmentes állapotot.

Várpalota, 2021. február 25.

 

Várpalota Város Önkormányzata

Galéria

/2021-02-25/

 

 

Megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása 

/2021-02-01/

A Belügyminisztérium – “Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű pályázat keretéből – Várpalota Város Önkormányzata számára megítélt, 6.906.641.-Ft vissza nem térítendő támogatásából megkezdődött a 0338/42 hrsz.-ú, Várpalota külterületén található, Cseri parkerdő, valamint az Inota-Várpalota közötti, 0126/4 hrsz.-ú saját tulajdonú csapadékvíz árok (vízmosás) területén évek óta halmozódó illegális hulladéklerakóinak felszámolása.

Az 506982 azonosítószámú projektből – a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. bevonásával – két, hulladékkal rendkívül szennyezett területen, ezen belül pedig több, mint tíz helyszínen kezdtük meg az illegálisan elhelyezett hulladék összegyűjtését.

A több, mint 50 ha területen jellemzően lakossági, vegyes hulladék összegyűjtését – tekintettel a gazdag élővilágra is – első sorban kézi erővel végezzük. Önkormányzatunk a terület megközelítését szolgáló útterületre sorompókat helyezett el. Az illegális hulladéklerakók felszámolását követően Önkormányzatunk vadkamerák segítségével kívánja biztosítani a rendezett, hulladékmentes állapotot.

Várpalota, 2021. február 1.

Várpalota Város Önkormányzata

Galéria

/2021-02-01/

Várpalotai illegális hulladéklerakók felszámolása 

/2021-01-26/

Városunkban több olyan csodaszép külterület is található, mely nem lakóövezet és – távol a város zajától – biztosítja a lakosság pihenését, kikapcsolódását. A „Baglyastól” a „Badacsonyig” a Vár-völgytől a bányatavakig kirándulhatunk, sétálhatunk, kerékpározhatunk, vagy kutyát sétáltathatunk. Várpalota ezen előnyös adottsága egyben hátránya is, hiszen ezeket a vadregényes területeket gyakran hulladéklerakónak használhatják. Más településekhez hasonlóan, sajnálatos módon, településünkön is folyamatos problémát jelent a közterületeken, illetve önkormányzati ingatlanokon történő illegális hulladéklerakás.

Önkormányzatunk – saját finanszírozásban – minden évben több helyszínen is elvégzi az illegális hulladéklerakók felszámolását és az elhagyott hulladék összegyűjtését. Mivel az erre fordítható forrásainkat minden lehetséges módon igyekszünk bővíteni, ezért örömmel vettük a Belügyminisztérium illegális hulladéklerakók felszámolására kiírt, “Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű pályázati felhívását.

A felhívásra benyújtott pályázatunkat a Támogató – 2020. december 7. napján kelt, BMÖGF/885-30/2020 iktatószámú miniszteri döntés alapján – támogatásra alkalmasnak ítélte és 6.906.641.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Jelen támogatásból – a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. bevonásával – két, hulladékkal rendkívül szennyezett terület megtisztítását végezzük el 2021. február 28. napjáig. Az egyik, a 0338/42 hrsz.-ú, Várpalota külterületén található, Cseri parkerdő. A parkerdő első sorban a városlakók pihenését, rekreációját szolgálja, de a közel 50 ha területű, 100 éves tölgyerdő páratlan természeti értékei a környező települések lakossága számára is biztosítják a kikapcsolódás lehetőségét. Az erdő több pontján elhelyezésre került, jellemzően lakossági, vegyes hulladék szétszórva az aljnövényzetben található, melyek összegyűjtése nehezen gépesíthető. Az erdő 10 pontján történő szemét összegyűjtését – tekintettel a gazdag élővilágra is – első sorban kézi erővel végezzük. Önkormányzatunk a terület megközelítését szolgáló útterületre sorompókat helyezett el. Ezzel a parkerdő funkcióját nem korlátozza (gyalogos, kerékpáros megközelítés biztosított), azonban a gépjármű forgalom a jövőben csak ellenőrzött körülmények között zajlik majd. A másik helyszín a 0126/4 hrsz.-ú saját tulajdonú csapadékvíz árok (vízmosás) a település beépítésre szánt, fejlesztési területének felszíni vizeit vezeti el.
Az illegális hulladéklerakók felszámolását követően Önkormányzatunk vadkamerák segítségével kívánja biztosítani a rendezett, hulladékmentes állapotot.

Várpalota, 2021. január 26.

Várpalota Város Önkormányzata

Galéria

/2021-01-26/