Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem – új vagyonvédelmi rendszer kiépítése a Cseri-parkerdő területén (2021/TMOP/0206 – Várpalota város hivatalos oldala
8357
post-template-default,single,single-post,postid-8357,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem – új vagyonvédelmi rendszer kiépítése a Cseri-parkerdő területén (2021/TMOP/0206

Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem – új vagyonvédelmi rendszer kiépítése a Cseri-parkerdő területén (2021/TMOP/0206

Sajtóközlemény               /2021. május 31./

 

„Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem – Új vagyonvédelmi rendszer kiépítése a várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, cseri-parkerdő területén (Támogatói Okirat száma: 2021/TMOP/0206)

 

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: IFKA) 2020.10.22. napján „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem tárgyú pályázati kiírást tett közzé az 1598/2020. (IX.21) Korm. határozat céljainak megvalósítása érdekében.

 

A Pályázati felhívás célja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

 

A Pályázati kiírásra Várpalota Város Önkormányzata (a továbbiakban: Kedvezményezett) – az illegális hulladék lerakás megelőzése érdekében, egy új vagyonvédelmi kamerarendszer kialakítása céljából – 2021/TMOP/0206 azonosító számon, 2021. január 31. napján pályázatot nyújtott be. Támogató a pályázatot elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette. A Támogató 2021. március 12. napján meghozott döntése alapján Kedvezményezett 9.315.196.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A városvezetés elkötelezett a várpalotai lakosok életminőségének javításában, mely közül talán a legkiemelkedőbb az egészséges, tiszta, hulladékmentes környezet kialakítása. Jelen pályázat lehetőséget adott 4 db térfigyelő kamera kiépítésére, mely a 0338/42 hrsz.-ú Cseri-parkerdő 42 6803 m2 területnagyságú erdőterületének védelmét szolgálja.

 

A támogatás forrása: Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. melléklet XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 38. Egyéb feladatok alcímnek a 36. Illegális hulladéklerakás felszámolásának támogatása jogcímcsoport.

 

A projekt célja: A pályázati felhívás céljához illeszkedve célunk, hogy megállítsuk, megelőzzük az illegális hulladékok lerakását. Önkormányzatunk kiemelten kezeli az illegálisan lerakott hulladékok felszámolását, már többször sikeresen pályáztunk ezen feladatra. Jelen projekt keretében a már megtisztított területeken és helyszínein a mostani kamerarendszer kiépítésének köszönhetően, a továbbiakban már felelősségre vonható lesz az, aki szemetet, hulladékot rak le illegálisan.

 

A projekt tartalma: A támogatásból a Kedvezményezett tulajdonában lévő, várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, Cseri-parkerdő területén fejlett intelligenciával rendelkező, vagyonvédelmi (TechSon SmartPro IP kültéri 4 MPX-es) kamerák kerülnek telepítésre, melyek objektumkövetési funkciójuk révén automatikusan követni tudják az észlelt személyek és járművek mozgását. A kamerák telepítésének célja, az illegális hulladéklerakás megelőzése, az elkövetők felderítése a parkerdő területén. A kamerák legkiemelkedőbb tulajdonságai a vonalátlépés, a behatolás és az objektumazonosítás. Az IP66 védettséggel, rendelkező kamerák horizontálisan 360 fokos látómezővel rendelkeznek, vertikálisan pedig 90 fokban dönthetőek. Beépített infravörös megvilágítása 100 m-es távolságig biztosítja a megfigyelt terület éjszakai felderítését. A szigetszerűen működő rendszerelemek 0-24 órás energiaellátását 315W sziget üzemű napelemes rendszer (FuturaSun 60 cellás mono napelemmodul) biztosítja. A megfelelő méretezésű horganyzott Metz oszlopokra kihelyezett kamerák egymás közötti kommunikációját MikroTik wireless eszközök biztosítják. A parkerdőben kiépült rendszer kameraképeit a város meglévő mikrohullámú gerinchálózatára csatlakozva közvetítjük a felvételeket az Önkormányzat épületében üzemelő (meglévő) hálózati rögzítőkhöz.

 

A projekt során megvalósított vagyonvédelmi rendszer kiépítésén túl, Önkormányzatunk – saját forrásból – sorompókat helyezett el a Parkerdő területén. A terület megközelítését szolgáló, a 7207 számú országos mellékútról közvetlenül csatlakozó valamennyi útterületre sorompókat helyeztünk el, megakadályozva ezzel a gépjárművekkel történő behajtást, de biztosítva a turisták és a szabadba vágyók mozgását, akár gyalogosan, akár kerékpárral. Az illegális hulladék újraképződésének megakadályozása céljából a közterület-felügyelők is gyakoribb ellenőrzést végeznek a lezárt, kamerákkal biztosított területen.

 

A projekt keretében beszerzésre és kiépítésre kerülő fontosabb eszközök, mennyiségek:

– 4 db TechSon nagyfelbontású (Full HD), 360° látómezővel rendelkező, infravetővel kiegészített speed dome kamera,

– 4 db tartószerkezet,

– 4 db helyszínre napelemes energiaellátás,

– 42 6803 m2 megfigyelt terület.

 

Várt hatások:

– az elkövetők felderítése, bírságolása,

– az elkövetés megelőzése,

– az illegális szemétlerakás visszaszorítása,

– szemléletformálás,

– élhetőbb, tisztább, egészségesebb környezet.

Fentieken túl köszönetet mondunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-nek a megítélt támogatásért, mely jelentős mértékben hozzájárult városunk egészséges, tiszta és hulladékmentes környezetének megóvásához!

 

Várpalota Város Önkormányzata

 Galéria /2021. május 31./

Sajtóközlemény    /2021. május 3./

 

Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütemének végrehajtása – Új vagyonvédelmi rendszer kiépítése kezdődött meg a várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, cseri-parkerdő területén (Támogatói Okirat száma: 2021/TMOP/0206)

 

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: IFKA) 2020.10.22. napján „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem tárgyú pályázati kiírást tett közzé az 1598/2020. (IX.21) Korm. határozat céljainak megvalósítása érdekében. A Pályázati kiírásra Várpalota Város Önkormányzata (a továbbiakban: Kedvezményezett) – az illegális hulladék lerakás megelőzése érdekében, egy új vagyonvédelmi kamerarendszer kialakítása céljából – 2021/TMOP/0206 azonosító számon, 2021. január 31. napján pályázatot nyújtott be. Támogató a pályázatot elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette. A Támogató 2021. március 12. napján meghozott döntése alapján Kedvezményezett 9.315.196.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Támogatói Okirat 2021. március 31. napján lépett hatályba, a projekt kivitelezési munkálatai 2021. április 23. napjával megkezdődtek.

 

A projekt célja a természeti értékek és környezeti elemek védelme, környezetszennyezés csökkentése az illegális lerakóhelyek kialakulásának megakadályozásával. A támogatásból az önkormányzati tulajdonában lévő, várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, Cseri-parkerdő területén fejlett intelligenciával rendelkező, vagyonvédelmi kamerák (speed dome) kerülnek telepítésre, melyek objektumkövetési funkciójuk révén automatikusan követni tudják az észlelt személyek és járművek mozgását. A kamerák telepítésének célja, az illegális hulladéklerakás megelőzése, az elkövetők felderítése a parkerdő területén. A kamerák legkiemelkedőbb tulajdonságai a vonalátlépés, a behatolás és az objektumazonosítás. Az IP66 védettséggel, rendelkező kamerák horizontálisan 360 fokos látómezővel rendelkeznek, vertikálisan pedig 90 fokban dönthetőek. Beépített infravörös megvilágítása 100 m-es távolságig biztosítja a megfigyelt terület éjszakai felderítését. A kamerák a város meglévő mikrohullámú gerinchálózatára csatlakozva közvetítik a felvételeket az Önkormányzat épületében üzemelő (meglévő) hálózati rögzítőkhöz.

 

A támogatott tevékenység helyszínei: 0338/42 hrsz. Cseri-parkerdő

Projekt megkezdésének dátuma: 2021.04.12.

Projekt kivitelezési munkálatainak fizikai megkezdése: 2021. 04.23.

Projekt befejezésének dátuma: 2021.05.31.

Támogatás mértéke: 100 %

 

Várpalota Város Önkormányzata

 

Sajtóközlemény /2021. április 9/

 

„Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem – Új vagyonvédelmi rendszer kiépítése a várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, cseri-parkerdő területén (Támogatói Okirat száma: 2021/TMOP/0206)

 

IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: IFKA) 2020.10.22. napján „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem tárgyú pályázati kiírást tett közzé az 1598/2020. (IX.21) Korm. határozat céljainak megvalósítása érdekében. A Pályázati kiírásra Várpalota Város Önkormányzata (a továbbiakban: Kedvezményezett) – az illegális hulladék lerakás megelőzése érdekében, egy új vagyonvédelmi kamerarendszer kialakítása céljából – 2021/TMOP/0206 azonosító számon, 2021. január 31. napján pályázatot nyújtott be. Támogató a pályázatot elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette. A Támogató 2021. március 12. napján meghozott döntése alapján Kedvezményezett 9.315.196.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A támogatás forrása: Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. melléklet XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 38. Egyéb feladatok alcímnek a 36. Illegális hulladéklerakás felszámolásának támogatása jogcímcsoport.

 

A projekt tartalma: A támogatásból a Kedvezményezett tulajdonában lévő, várpalotai, 0338/42 hrsz.-ú, Cseri-parkerdő területén fejlett intelligenciával rendelkező, vagyonvédelmi kamerák (speed dome) kerülnek telepítésre, melyek objektumkövetési funkciójuk révén automatikusan követni tudják az észlelt személyek és járművek mozgását. A kamerák telepítésének célja, az illegális hulladéklerakás megelőzése, az elkövetők felderítése a parkerdő területén. A kamerák legkiemelkedőbb tulajdonságai a vonalátlépés, a behatolás és az objektumazonosítás. Az IP66 védettséggel, rendelkező kamerák horizontálisan 360 fokos látómezővel rendelkeznek, vertikálisan pedig 90 fokban dönthetőek. Beépített infravörös megvilágítása 100 m-es távolságig biztosítja a megfigyelt terület éjszakai felderítését. A kamerák a város meglévő mikrohullámú gerinchálózatára csatlakozva közvetítik a felvételeket az Önkormányzat épületében üzemelő (meglévő) hálózati rögzítőkhöz.

 

Várpalota Város Önkormányzata