Szabadtéri tűzek megelőzése – Várpalota város hivatalos oldala
5106
post-template-default,single,single-post,postid-5106,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Szabadtéri tűzek megelőzése

Szabadtéri tűzek megelőzése

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Február 21-én, csütörtökön is több esetben vonultak szabadtéri tüzekhez Veszprém megye lánglovagjai.

Idén országosan már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek az országban, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén. Veszprém megyében is magas a szabadtéri tűzesetszám, az év eddigi időszakában összesen 35 alkalommal vonultak szabadtéri tűzhöz a megye tűzoltói. Halálos áldozat megyénkben tűzesettel összefüggésben idén eddig nem volt.

A pétfürdői hivatásos tűzoltók tegnap délelőtt a Várpalota és Ősi közötti Beszálló tóhoz vonultak, ahol öt hektáron égett száraz fű és nádas. Kora délután az ajkai hivatásos egység a 8-as számú főút mellett, Tüskevár térségében oltott el háromszáz négyzetméteren égő száraz füvet. Az esti órákban Veszprém-Kádárta külterületén harminc négyzetméteren égett száraz fű. A lángokat a veszprémi hivatásos tűzoltók fékezték meg. A hasonló esetek elkerülése érdekében figyeljen a szabályos égetésre!

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetők meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

 

Kelt. 2019. február 26.

Tisztelettel:

Rauch József tű. aleztredes sk.

kirendeltségvezető